Home Expertisecentrum Zelfstandige in bijberoep: We wegen de voor- en nadelen voor je af. 

Zelfstandige in bijberoep: We wegen de voor- en nadelen voor je af. 

Je verdient een aardig centje bij met je passie. Je bent je eigen baas en dat zonder de kosten en het risico van een zelfstandige in hoofdberoep.  Geef toe, zelfstandige in bijberoep klinkt als het beste van de twee werelden. 

Wanneer spreken we van zelfstandige in bijberoep? 

Je wordt pas beschouwd als zelfstandige in bijberoep als je naast het bijberoep een ander hoofdactiviteit uitoefent waaruit je een inkomen verwerft.  

Die hoofdactiviteit kan een tewerkstelling zijn, maar ook een vervangingsinkomen of een pensioen. 

Bij een tewerkstelling moet er minstens een tewerkstelling van 50% zijn. Dit geldt zowel voor een werknemer als voor een ambtenaar. Een statutair benoemde leerkracht moet zelfs minstens 60% van een voltijdse functie uitoefenen om aanspraak te maken op het statuut.  

Ook uitzendkrachten kunnen als zelfstandige in bijberoep worden beschouwd. De berekening is voor hen iets anders. Zij dienen minstens 235 uren per kwartaal te hebben gewerkt op interimbasis én de eerste en de laatste dag van het kwartaal onder contract te staan. 

Geniet je een sociale uitkering of pensioen, dan kan je ook als zelfstandige in bijberoep worden beschouwd, zolang de uitkering afkomstig is uit een tewerkstelling van een hoofdactiviteit. Let wel op! Uitkeringen en pensioenen hebben specifieke regels indien je deze wil combineren met een bijberoep. Informeer je goed bij de betreffende diensten.   

Wat moet je doen om als zelfstandige in bijberoep van start te gaan? 

  1. Je moet ingeschreven zijn in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO) via een erkend ondernemingsloket. 
  1. Je moet je aansluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en je sociale bijdragen betalen. 
  1. Als je activiteiten onder de btw-wetgeving vallen, moet je een btw-nummer aanvragen en jaarlijks een verklaring indienen.  

Wat zijn de voor- en nadelen? 

  • Je betaalt lagere of geen sociale bijdragen dan een zelfstandige in hoofdberoep, want je sociale rechten komen uit je hoofdactiviteit. Anderzijds kan je ook geen (bijkomende) sociale rechten putten uit je bijberoep. Bij de berekening van je pensioen of je uitkering wordt geen rekening gehouden met je bijberoep. Meer info over sociale bijdragen vind je hier. 
  • Het is mogelijk om vrijstelling te vragen van BTW. Dit kan als de jaarlijkse omzet voor de activiteit in bijberoep niet hoger ligt dan € 25.000 exclusief btw. Als nadeel verlies je dan wel het recht om btw af te trekken. Hoe dan ook moet je ingeschreven blijven bij de btw en jaarlijks een verklaring indienen.  
  • De inkomsten uit je twee activiteiten zullen gecumuleerd worden voor de belastingen. Dit kan leiden tot een hogere belastingsvoet. Je behoudt wel de zekerheid van de inkomsten uit je hoofdberoep terwijl je extra inkomsten genereert.