Sportwerk Droom

Sportwerk is dé partner van een gezonde sportarbeidsmarkt

We dromen van een gezonde sportarbeidsmarkt in Vlaanderen.

Er is een injectie van tewerkstelling nodig in de sportsector om het ontstaan en de groei van een kwalitatieve sportsector te ondersteunen.  

Maar wat houdt dit dan precies in?

Sportwerk maakt werk van sport. Op en naast het veld. Samen voor meer kwaliteit in de sport door betere tewerkstelling in de sport.

  1. We gaan voor kwalitatieve sportbegeleiding & -ondersteuning 
  2. Het aantrekken en behouden van menselijk kapitaal* (professionals & vrijwilligers)

*Het gezamenlijk vermogen aan kennis, kunde en ervaring waarover de mensen binnen een organisatie beschikken

Dit doen we samen met beleidsmakers, federaties, clubs, partners én het individu. 

Waarom?

Maatschappelijk doel: Kwaliteit moet in de sportsector blijven. Meer mensen moeten van hun passie hun (bij)beroep kunnen maken. Menselijk kapitaal is cruciaal. Op en naast het veld. Zo kunnen we allemaal op een kwalitatief sportaanbod blijven rekenen.

Samen voor meer en betere kwaliteit in de sport door meer en betere tewerkstelling in de sport.

Daar wordt iedereen beter van!

Samen voor meer en betere kwaliteit in de sport door meer en betere tewerkstelling in de sport.

Daar wordt iedereen beter van!

  • Georganiseerde sportsector: (Federaties, clubs, lokale besturen, …) Kunnen makkelijker gekwalificeerde trainers aantrekken en meer mensen overtuigen om te sporten. Zo vermijden ze stilstand en dus achteruitgang.
  • Sporters: Kunnen rekenen op een kwalitatief sportaanbod. Ouders kunnen hun kind met een gerust hart laten sporten. High performancers kunnen hoog mikken dankzij een professionele begeleiding.
  • Beleidsmakers: Zien op langere termijn de terugverdieneffecten van een preventief gezondheidsbeleid en zien talenten sneller en sterker ontwikkelen.
  • Sportprofessionals: Een persoon die wordt verloond voor de arbeid die hij/zij/x verricht in de sportsector. Worden goed omkaderd en hebben een job waar ze trots op zijn.
  • Vrijwilligers: Kunnen zich focussen op taken die ze wensen uit te voeren. Onbezoldigd en niet verplicht, ten dienste van de andere of de samenleving.

Wat zijn onze doelen

  • Aantrekken en behouden: Het aantrekken van talent en zorgen voor een omgeving waarin dit talent behouden blijft.
  • Training en ontwikkeling: Aanmoedigen van continu professionele ontwikkeling en scholing voor werknemers in de sportsector.
  • Correcte verloning: Streven naar een correct loon dat past bij de geleverde prestatie en de expertise van de werknemer. De tijd en kennis die professionals inbrengen zijn van onschatbare waarde voor de sportsector.

Actiepunten

  • Sensibiliseren: Creëren van bewustzijn over het belang van een HR-beleid in de sportsector.
  • Samenwerking: Actieve samenwerking zoeken met sportorganisaties, federaties en andere belanghebbenden om de boodschap over het belang van HR te verspreiden.
  • Onderzoek: Het regelmatig uitvoeren van onderzoek naar de huidige stand van zaken op het gebied van HR en tewerkstelling in de sportsector.
  • Kennisdeling: Organiseren van workshops en trainingen om het belang en de best practices van HR in de sportsector te verspreiden.
  • Advies: Het aanbieden van diensten en consultancy voor sportorganisaties om aan de slag te gaan als werkgever of hun HR-beleid uit te bouwen of te optimaliseren.

De groei en professionalisering van de sportsector staan of vallen met de mensen die er werkzaam zijn. Laten we samenwerken om het belang van HR en tewerkstelling in de sportsector te benadrukken en te zorgen voor een eerlijke en bloeiende toekomst voor alle betrokkenen.

Ontdek hoe we dit gaan doen

In ons beleidsplan gaan we dieper in op de doelstellingen, waar we de komende vier jaar op zullen inzetten.