Wat is verenigingswerk?
Verenigingswerk is een regeling waarmee sportorganisaties en andere non-profit organisaties tijdelijk werknemers kunnen aanwerven voor specifieke activiteiten.
Welke sportorganisaties kunnen gebruik maken van verenigingswerk?
In de sportsector kan verenigingswerk gebruikt worden door erkende sportclubs en sportfederaties, vzw’s en openbare instellingen zoals gemeentelijke sportdiensten en andere overheidsinstellingen die sportactiviteiten organiseren. De activiteiten waarvoor men een verenigingswerker kan inschakelen zijn beperkt. Voor de sportsector gaat het over volgende activiteiten:
- Animator van sportactiviteiten tijdens vrije dagen of daggedeelten in het onderwijs.
- Beheerder, huismeester, monitor of bewaker bij sportkampen tijdens schoolvakanties.
- Animatoren, leiders, monitoren, coördinatoren, sportlesgevers, coaches, jeugdsportcoördinatoren, terreinverzorgers – materiaalmeesters, lesgevers en procesbegeleiders die sportinitiaties en/of sportactiviteiten begeleiden.
- Medewerkers tijdens sportmanifestaties enkel op de dag van de manifestatie, uitgezonderd betaalde sportbeoefenaars.
Wie kan verenigingswerk uitvoeren?
Iedereen kan aan de slag als verenigingswerker, ongeacht of je werknemer, zelfstandige, student, gepensioneerde,… bent. Toch hou je best rekening met enkele beperkingen. Zo kan je geen verenigingswerk uitoefenen voor een werkgever waarbij je het afgelopen jaar een arbeidsovereenkomst, een statutaire band of aannemingsovereenkomst had. Ook wanneer je via interimarbeid voor dezelfde werkgever hebt gewerkt, geldt een verbod van één jaar voor verenigingswerk bij die werkgever. Was je als student werkzaam of ben je intussen gepensioneerd dan is er geen wachttijd en kan je meteen bij dezelfde werkgever aan de slag als verenigingswerker.
Maximaal aantal toegestane uren per verenigingswerker
Periode | Sportsector |
Jaar | 450 uur* |
1stekwartaal | 150 uur |
2de kwartaal | 150 uur |
3de kwartaal | 285 uur |
4de kwartaal | 150 uur |
* voor studenten bedraagt de limiet 190 uur per jaar
Indien de verenigingswerker één van de limieten overschrijdt worden alle uren die hij of zij presteerde bij de werkgever bij wie de overschrijding plaatsvond omgezet in gewone arbeidsprestaties. Bijgevolg zullen er sociale zekerheidsbijdragen verschuldigd zijn op het loon. De inkomsten zullen dan ook niet meer apart belast worden en samengeteld worden bij andere beroepsinkomsten en onderhevig zijn aan de normale belastingtarieven.
Voordelen
- Vrijstelling sociale zekerheidsbijdrage voor werkgever en werknemer, de werknemer bouwt dus geen sociale zekerheid op via verenigingswerk.
- Verlaagd belastingtarief: de werknemer wordt voor de inkomsten uit verenigingswerk apart belast aan een belastingtarief van 10%. Dit bedrag wordt niet rechtstreeks van het loon afgehouden maar wordt met de fiscale afrekening aan het einde van het jaar verrekend. Om aanspraak te maken op dit verlaagde tarief moet je zeker onder 7.700 euro (geïndexeerd bedrag 2025) blijven.
- Flexibele werkregeling mogelijk.
- Administratieve lasten voor bewaren sociale documenten beperkt.
Hoe ga je tewerk?
Om als organisatie een verenigingswerker in te schakelen moet je ingeschreven zijn als werkgever bij de RSZ. Is dit nog niet het geval? Geen probleem, (naam en link artikel) legt stap voor stap uit hoe je werkgever kan worden en welke verplichtingen hierbij komen kijken.
Nadien is het belangrijk dat je een arbeidsovereenkomst afsluit met jouw werknemer. En ten slotte moet je de prestaties van je werknemers doorgeven via Dimona. Deze moet altijd ingediend zijn voordat de verenigingswerker aan de slag gaat.
Wil je meer informatie over verenigingswerk of wil je hulp bij het aanwerven van een eerste werknemer? Het Expertisecentrum voor Tewerkstelling in de Sport van Sportwerkstaat klaar om je te helpen.