Home Expertisecentrum Telewerk de spelregels 

Telewerk de spelregels 

Als sportclub met een beperkt aantal werknemers beschik je soms niet over de nodige kantoorruimte voor je personeel. In dat geval biedt telewerk een handige en voordelige oplossing.

Ook voor je werknemer heeft telewerk voordelen: het helpt bij het verbeteren van de privé-werkbalans. Vandaag de dag is telewerken een vanzelfsprekende manier van werken geworden.  

Een telewerker is eigenlijk een gewone werknemer, die op een andere plek mag werken. Telewerkers hebben dan ook dezelfde rechten als de andere collega’s op kantoor. Net als op kantoor moeten ze beschikken over de juiste apparatuur – zoals een laptop – om het werk te kunnen uitvoeren. 

Er zijn twee manieren van telewerk, occasioneel telewerk en structureel telewerk

Occasioneel telewerk

Occasioneel telewerk gebeurt niet op regelmatige basis. Werknemers doen dit af en toe, meestal naar aanleiding van een gebeurtenis, zoals een noodzakelijk doktersbezoek of extreme weersomstandigheden.

Voor occasioneel telewerken is er geen geschreven overeenkomst verplicht maar de werkgever kan bepaalde afspraken over het aanvragen en toestemmen wel opnemen in het arbeidsreglement.  

Structureel telewerk

Structureel telewerk gebeurt op regelmatige basis. We spreken van structureel telewerk als de werknemer minstens één dag per week (gemiddeld per maand) van thuis uit werkt. 

Bij structureel telewerk moeten de werkgever en werknemer een schriftelijke overeenkomst opstellen. Die overeenkomst vermeldt onder andere:

  • Hoe vaak en op welke dagen of uren de werknemer telewerkt, of wanneer hij aanwezig is op de werkvloer;
  • Wanneer en via welke middelen de werknemer bereikbaar moet zijn;
  • De afspraken over de kosten verbonden aan de benodigde apparatuur om te kunnen telewerken; 
  • Wanneer en hoe de werknemer technische ondersteuning kan krijgen; 
  • De locatie(s) van waaruit de werknemer werkt.. 
  • Wanneer wordt het telewerken opgeschort of gestopt? 

Telewerken is geen recht en geen plicht.  

Werknemers kunnen niet verplicht worden om van thuis uit te werken, behalve wanneer de kantoorinfrastructuur onvoldoende ruimte biedt voor iedereen. In dat geval kan een organisatie algemeen telewerk invoeren.

Anderzijds hebben werknemers ook geen automatisch recht op telewerk. Wel kunnen ze vragen om van thuis uit te werken omwille van overmacht of persoonlijke omstandigheden. De werkgever mag dit verzoek weigeren, maar moet de weigering motiveren.

Of de telewerker al dan niet recht heeft op een kostenvergoeding voor telewerk en hoeveel die vergoeding dan is lees je hier

Wil je binnen je organisatie werk maken van een duidelijke en werkbare telewerkpolicy? Neem dan contact op met het expertisecentrum van Sportwerk.