Je studeert en wil graag wat bijverdienen? Er zijn verschillende mogelijkheden als student. In dit artikel geven we een overzicht van waar je best rekening mee houdt als je werkt als jobstudent.

Voorwaarden
Van zodra je 15 jaar bent en slaagde voor je eerste 2 studiejaren van het middelbaar onderwijs of van zodra je 16 jaar bent kan je aan de slag als student. Naast de minimumleeftijd moet je aan volgende voorwaarden voldoen:
- Je volgt een erkende studierichting in het middelbaar, hoger of universitair onderwijs
- Studeren is je hoofdactiviteit en de arbeid is duidelijk ondergeschikt
Volg je avondschool of een andere vorm van onderwijs met een beperkt leerplan, dan kan je geen studentenjob doen.
Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan kan je aan de slag als student.
Jobstudent of werkstudent?
Wanneer je als student werkt met een studentenovereenkomst kan je gedurende 650 uur aanspraak maken op een verlaagde sociale bijdrage, de solidariteitsbijdrage van 2,71%. Studenten die meer dan 650 uur werken en de normale sociale bijdrage van 13,07% betalen worden dan al eens werkstudent genoemd.
Groeipakket
Tot en met de maand waarin je 18 jaar wordt heb je sowieso recht op groeipakket. Wanneer je 18 jaar of ouder bent behoud je het recht op groeipakket wanneer je:
- Ten hoogste 650 uur per jaar werkt met een studentenovereenkomst
- Maximum 80 uur per maand werkt bovenop de 650 uur
- Een zelfstandige activiteit uitoefent als student zelfstandige, dus waarvoor geen bijdragen verschuldigd zijn
- Geen sociale uitkering ontvangt.
Indien je de 650 uur per jaar overschrijdt worden de extra uren meegerekend binnen de limiet van 80 uur per maand. Overschrijdt je de 80u per maand, ontvang je voor deze maand geen groeipakket.
Belastingen
Of je als student belastingen moet betalen hangt af van hoeveel je verdient. Het maximum bedrag om zelf geen belastingen te betalen als student verandert elk jaar. Voor 2025 is dit 15.585,71 euro.
Maar studentenarbeid kan ook invloed hebben op de belastingen van je ouders. Van zodra je een bepaalde grens overschrijdt, voor 2025 is dat 12.422,5 euro bruto, ben je niet meer fiscaal ten laste van je ouders. In dat geval zullen zij een kind minder fiscaal ten laste hebben, waardoor hun belastingvrije som verkleint en ze dus meer belastingen moeten betalen.
Belangrijk: ook als student moet je belastingaangifte doen, zelfs als je geen belastingen moet betalen.
Heb je nog vragen over werken als student?
Neem een kijkje op de website van de Vlaamse Overheid www.studentatwork.be.
Nog niet gevonden wat je zocht? Neem dan zeker contact op met het Expertisecentrum van Sportwerk, wij beschikken over de nodige expertise om specifieke vragen te beantwoorden.