“Het fiscaal statuut van de trainer”, niet alleen interessant voor trainers…

Wie graag de handen uit de mouwen steekt en een centje wil bijverdienen in de sport, die kan gebruikmaken van het fiscaal gunstige statuut van de trainer.
Laat je niet misleiden door de benaming, het statuut geldt ook voor sportbeoefenaars, scheidsrechters, opleiders en begeleiders…

Fiscaal wat?

Het fiscaal statuut van de trainer is een voordelig fiscaal regime waarbij jouw extra inkomsten afzonderlijk belast worden tegen een tarief van 33%. De inkomsten worden dus niet samengeteld met jouw andere inkomsten waardoor je ook niet in een hogere belastingschijf terechtkomt. Je kan dus écht bijverdienen.
Dit artikel heeft het enkel over het fiscale luik, niet over de sociale zekerheid.

Wat zijn de voorwaarden?

Om gebruik te kunnen maken van dit statuut moet je voldoen aan enkele voorwaarden.

Voor wie is het?

Het statuut is slechts geldig voor enkele functies: sportbeoefenaars, scheidsrechters, opleiders, begeleiders en trainers. Het voordelig regime is niet van toepassing op bezoldigingen van bedrijfsleiders.

Om hierop als sportbeoefenaar beroep te kunnen doen, moet je minstens 23 jaar oud zijn.
Voor scheidsrechters, opleiders, begeleiders en trainers is er geen leeftijdsgrens van toepassing.

Nevenactiviteit

Daarnaast moet het gaan om een nevenactiviteit. Dat wil zeggen dat je al een hoofdjob uitoefent naast de sportactiviteit en het totaal bruto belastbaar beroepsinkomen uit die hoofdactiviteit groter is dan het totaal bruto belastbaar beroepsinkomen uit je nevenactiviteit.

Hoeveel

Het fiscaal statuut van de trainer is heel voordelig, maar kan je uiteraard niet onbeperkt gebruiken. Zo kunnen de beroepsinkomsten die afzonderlijk belast worden tegen het tarief van 33%, niet hoger zijn dan 21.010 euro per jaar (aanslagjaar 2022, inkomstenjaar 2021).

Als je na het afsluiten van een contract van deze regeling gebruikmaakt, wordt de rubriek “door scheidsrechters voor hun activiteiten verkregen en door opleiders, trainers en begeleiders voor hun activiteiten voor sportbeoefenaars verkregen”  automatisch ingevuld op de jaarlijkse fiscale fiche 281.10 en word je dus belast tegen een tarief van 33%.

Wat kan Sportwerk voor jou betekenen?

Sportwerk kan in samenspraak een contract opmaken onder dit statuut. Toch kan het zijn dat er een andere nog fiscaal voordeligere mogelijkheid bestaat. Dat hangt af van je persoonlijke situatie. Wij helpen je graag met het vinden van het beste statuut.

Neem daarom vrijblijvend contact op met een van onze experts.