Home Expertisecentrum De sociale verplichtingen van een zelfstandige 

De sociale verplichtingen van een zelfstandige 

Als zelfstandige dien je je ook te verzekeren voor de sociale zekerheid. Per kwartaal betaal je een percentage van je beroepsinkomsten als bijdrage. Die voorlopige bijdragen worden achteraf geregulariseerd met de definitieve beroepsinkomsten zoals bij de fiscus ingediend.  De sociale bijdragen dienen voor de financiering van de gezinsbijslag, pensioenen, ziekte en invaliditeit en het overbruggingsrecht voor zelfstandigen. 

Iedere zelfstandige dient zich daarvoor aan te sluiten bij een sociaal verzekeringsfonds en dit ten laatste voor de start van de zelfstandige activiteit. Een lijst met de sociale verzekeringsfondsen vind je op de site van het Rijksinstituut voor de sociale Zekerheid der Zelfstandigen. Socialeverzekeringsfondsen | RSVZ 

Wat krijg je in de plaats? 

  • De terugbetaling van medische kosten: een doktersbezoek, een medisch ingreep of bepaalde noodzakelijke medicatie
  • Een uitkering bij ziekte of arbeidsongeschiktheid
  • Het recht op kinderbijslag en geboortepremie
  • Het recht op een moederschaps- of adoptie-uitkering 
  • Pensioenrechten 
  • Het overbruggingsrecht (is een maandelijkse uitkering tot maximaal 12 maanden in geval van faillissement of bij een verplichte stopzetting van de activiteiten.)  

Voordelige bijdragenregeling 

Als zelfstandige in bijberoep met een netto-inkomen lager dan 17.008,88 euro krijg je een voordelige bijdrageregeling. Is je inkomen lager dan 1.887,76 euro betaal je zelfs geen bijdragen. Ook gepensioneerden genieten een voordelige bijdrageregeling. 

De keerzijde van de voordelige regeling is dat je binnen bepaalde takken van de sociale zekerheid voor zelfstandigen geen rechten opbouwt.