Home Expertisecentrum Alles wat je moet weten over maaltijdcheques 

Alles wat je moet weten over maaltijdcheques 

Je graait in je tas en trekt een stapel maaltijdcheques tevoorschijn. “Oef, gevonden!” Denk je opgelucht, terwijl je begint te tellen schuifelt de rij achter je ongeduldig. Gelukkig hoeft dit niet meer en zijn er vandaag enkel nog elektronische cheques waarmee de werknemer maaltijden kan betalen of voeding kan kopen. Maaltijdcheques zijn een populair extralegaal voordeel dat de werkgever aan zijn werknemer(s) kan toekennen.  

Een werknemer heeft recht op maaltijdcheques wanneer dit is vastgelegd in een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) van de sector of wanneer dit is afgesproken binnen de onderneming.  

Het aantal toegekende maaltijdcheques komt overeen met het aantal dagen waarop de werknemer daadwerkelijk werkt. Voor ziekte, verlof- of feestdagen ontvangt de werknemer dus geen maaltijdcheque.  

Zowel de werkgever als de werknemer komen tussen in het bedrag van de maaltijdcheque. De tussenkomst van de werknemer bedraagt minimaal 1,09 euro per maaltijdcheque, terwijl de werkgever momenteel maximaal 6,91 euro per maaltijdcheque bijdraagt.  

In het nieuwe regeerakkoord lezen we dat de regering het huidige maximum van 8 euro per maaltijdcheque stapsgewijs wil optrekken naar 12 euro.  

Waarom zijn maaltijdcheques voordelig?

Maaltijdcheques bieden zowel de werkgever als de werknemer een fiscaal voordeel. Ze zijn vrijgesteld van sociale bijdragen en belastingen. Daarnaast is er voor de werkgever nog een bijkomende fiscale aftrek van 2 euro per maaltijdcheque.  

Hoelang zijn maaltijdcheques geldig?

Maaltijdcheques blijven één jaar na de uitgifte geldig. Daarna verliezen ze hun waarde. Het is de verantwoordelijkheid van de werknemer om de cheques tijdig te gebruiken.  

Is de werknemer toch te laat? Binnen drie maanden na de vervaldatum van de maaltijdcheques kan de werknemer een éénmalige aanvraag doen tot reactivering bij de uitgever van de maaltijdcheques. De gereactiveerde maaltijdcheques hebben dan een geldigheidsduur van drie maanden.  

Verenigingswerkers: Verenigingswerkers hebben geen extralegaal voordeel bij maaltijdcheques. Zij betalen immers geen sociale bijdragen op hun inkomsten. Aangezien het werkgeversgedeelte van de maaltijdcheques mee opgenomen wordt in het bedrag waarop zij de verminderde belasting betalen vervalt ook het belastingvoordeel.  

Maaltijdcheques in de sportsector

Binnen de paritaire comités PC 329.01 en 329.03 (socioculturele sector) en PC 314 (fitness) is er geen sectorale verplichting om maaltijdcheques toe te kennen.