Wil je sportondersteuner worden?
Sportwerk Vlaanderen wil graag met je connecteren!

Connecteer!

Sporttewerkstelling en contractrecht in het buitenland

Het kenniscentrum kreeg in februari een vraag van Lies, een jonge handbalspeelster, die voor het eerst een profcontract aangeboden kreeg.
Lies had zelf al één en ander kunnen terugvinden over sporttewerkstelling en contractrecht, maar doordat de club die een contract voorstelde Frans was, en dus onder Frans recht viel, was haar nog heel wat niet duidelijk.
Eén van haar grootste zorgen was dat het contract opgesteld was voor drie seizoenen. Ze wou zeker zijn dat ze, indien ze dat wou, zonder problemen op het eind van elk seizoen onder het contract uit kon en terug kon keren naar België zonder dat dit gevolgen had.

Informeer je goed!

Het Frans recht, en zeker het arbeidsrecht is anders dan het Belgische. In het contract werd gesproken over een artikel in het Franse arbeidsrecht dat niet gekend is in het Belgische arbeidsrecht.
Na onderzoek en beoordeling bleek dat het artikel waarvan spraken een bescherming bood aan de werkgever die een overeenkomst sneller wou beëindigen dan aanvankelijk overeengekomen.
Een tweede zaak die opviel was dat er binnen het Franse arbeidsrecht dat, ondanks dat er zeer streng omgegaan wordt met overeenkomsten van bepaalde duur, er voldoende ruimte is voor sectoren waarin het gebruik ervan voor de hand ligt. Zoals de sector waarin de betaalde sportbeoefenaar valt. Er wordt in praktijk in de meeste gevallene overgegaan tot beëindiging of verlenging in onderling overleg.

Ons kenniscentrum adviseert

Ik kon de sporter het volgende advies geven:
Als je een goed gevoel hebt bij de club en een goede dialoog met ze hebt zou ik geneigd zijn ze ook op dat vlak te vertrouwen.
De rechten van de werknemer in Frankrijk zijn nog beter beschermd dan hier, dus op dat vlak denk ik niet dat je je zorgen moet maken. Ik zou je adviseren om, als je met de voorwaarden akkoord gaat, te tekenen. Informeer je wel nog eens heel goed over je sociale zekerheidsrechten en het fiscale luik!
Lies is een maand erna begonnen aan een succesvol avontuur in Frankrijk.

Kom meer te weten over de tal van voordelen om Sportwerker te zijn.

Interesse? Laat van je horen en teken in op onze databank ahv volgend formulier.

Lukas Van Assche

“Als klanten tevreden zijn over onze sportlesgevers, ben ik dat ook”

Lukas Van Assche