Welke drang we bij @sportwerk ervaren

  • De drang om te werken…
  • De drang om mensen te laten bewegen…
  • De drang om clubs/organisaties te ondersteunen in hun beweegaanbod…
  • De drang om met onze organisatie en #sportwerkers betekenisvol te zijn…
  • De drang om onze organisatie financieel gezond te houden…

Bijgevolg ook onze blijvende zoektocht naar oplossingen om onze klanten te kunnen servicen en onze #sportwerkers aan het werk te houden!

(weliswaar, rekening houdende met corona, op een verstandige manier. Uiteraard! )

De aloude boodschap blijft dan ook: Durven investeren in wat noodzakelijk is in bijzonder moeilijke tijden.

De maatregelen

De vele coronamaatregelen en vooral de snelheid waarmee ze aangepast worden nopen ons om ontzettend flexibel te zijn. Ontzettend flexibel!

>> Wel / geen binnensport meer voor volwassenen, wel voor topsport, buitensport kan tot max 4, met afstand, geen contact, kinderen tem 12 mogen in groep blijven sporten binnen en buiten, nu ja… liefst buiten, groepen worden beperkt tot 10, een uitzondering voor de krokusvakantie, maar als het kan liefst niet, 1 activiteit, geen verschillende bubbels, voor het welzijn van de +12 jarigen: sporten in groep mag terug, maar buiten, max 10, geen contact. <<

We blijven maar hollen… achter de feiten aan. Regels worden aangepast, niet altijd even duidelijk, en onze klanten (clubs, gemeentes,…) willen bij toegevingen graag de dag erna nog opstarten. En bij annuleringen de dag zelf uiteraard nog annuleren… tenzij het binnen 2 weken weer wijzigt dat vragen ze toch heel beleefd of we toch aub kunnen servicen.

Het is hier op onze dienstverlening al chaos geweest…

Je zal begrijpen dat achteruit leunen en even alles on hold zetten tot alles wat stabieler is de eenvoudigste oplossing lijkt en eerlijk… in vergaderingen komt het af en toe naar boven.…. “zouden we niet beter…” maar goed, het zal de aard van het/ons beestje zijn, het lijkt ons de eenvoudigste oplossing, maar niet meteen de verstandigste. Daarom blijven we zoeken, zoeken tussen wat mag, wat nodig is en wat we kunnen betekenen. Nu, in deze hectische periode, in de (hopelijk) nabije toekomst en de hoogstwaarschijnlijk moeilijke opstart die we in het vooruitzicht hebben.

Dankbare vangnet “tijdelijke werkloosheid” en de belemmeringen ervan (kaas met gaten)

Wij hebben een mooie poule trainers, sportbegeleiders, sportondersteuners vast in dienst (150-tal), mensen op onze payroll dus, en een grote groep van mensen die occasioneel, op uurbasis voor ons het beste van zichzelf geven (kleine 1000 mensen). Jaren van goeie samenwerking/inzet zorgen ervoor dat we een mooie kwalitatieve poule hebben uitgebouwd. Klaar om op de vraag van de klant te antwoorden en te servicen.

In deze barre tijden is er gelukkig zoiets als tijdelijke werkloosheid voor onze mensen vast in dienst of met een contract (alleen is er natuurlijk de vraag hoelang dergelijke ondersteuning kan aangeboden worden en wat de impact hiervan is op langere termijn, maar dat geheel ter info).

“U kunt een regeling van tijdelijke werkloosheid ingevolge werkgebrek invoeren indien u het bestaande arbeidsritme in uw onderneming tijdelijk niet kunt handhaven wegens economische oorzaken / overmacht.

De werknemers blijven verder in dienst, maar de uitvoering van hun arbeidsovereenkomst wordt tijdelijk volledig of gedeeltelijk geschorst, waardoor eventuele ontslagen kunnen worden vermeden. Zo kan tijdelijke werkloosheid worden aangevraagd om een verminderde activiteit in het laagseizoen op te vangen.”

“Opgelet: De tijdelijke werkloosheid betreft steeds een volledige werkdag. Een combinatie van een halve dag arbeid en halve dag tijdelijke werkloosheid is dus niet mogelijk.

Bron: rva.be

We kunnen natuurlijk onze sportwerkers optrommelen voor de uurtjes die wel aangevraagd worden. Voor kinderen tem 12 jaar, of nu gelukkig tem 18 jaar (buiten weliswaar). Of de enkele aanvragen voor kleine groepjes volwassenen buiten. Maar hoezeer we ook onze klanten willen servicen, ons steentje willen bijdragen om deze kinderen te laten bewegen… iemand 2 uur tewerk stellen, tegen een inkomst/uur die in deze sportsector al niet al hoog ligt (eerlijk soms veel te laag, maar goed dat is voor een ander artikel nl. “het belang van een gezonde markt ook in de sportsector” ), tegenover die 2 uur inkomst staat een loon van een volledige werkdag (7,6 uur). En iedereen weet dat deze loonkost wel vrij hoog is.

Kortom, dergelijke situatie toelaten is gewoonweg zwaar verlieslatend.

En eerlijk, soms overwegen we het voor onze sportwerkers, onze klanten, de maatschappij… maar na elke berekening komen we tot hetzelfde besluit: zonder perspectief op een betere periode is het toestaan van dergelijke situatie dodelijk voor onze organisatie.

En daar knelt precies ons schoentje. We puzzelen, puzzelen, puzzelen…

Maar goed, hoe hard we ook puzzelen de corona-maatregelen wijzigen aan zo’n tempo, aanvragen en annulaties volgen elkaar zo snel op dat een puzzel leggen (verschillende uurtjes bij elkaar om aan een volledig dag – lees ietwat deftige werkdag – te komen) onbegonnen en finaal nutteloos werk blijkt.

puzzel

Maar goed, we weigeren hier een boek te schrijven met een slecht einde… (waar ik persoonlijk een hekel aan heb.) Integendeel. Deze situatie leert ons meer dan eens om flexibel en veerkrachtig te zijn en na te denken over de toekomst.

En net daarom blijven we op zoek gaan naar oplossingen!

We kiezen voor aanbodgerichte dienstverlening. We gaan uit van begrip van de klant, meer nog we hopen op ondersteuning van hen en samenwerking

Geen dienstverlening 100% a la carte meer maar een kwalitatief keuzemenu voor onze klanten, een stevig aanbod en de mogelijkheid om gedegen sportbegeleiding te voorzien en onze mensen aan het werk te houden/ terug aan het werk te zetten in deze niet evident periode.

Eén van de voorbeelden van ons aanbodgericht dienstverlening is:

Allround Sportexpertise

Met een sportwerker haal je een manusje-van-alles in huis. Op basis van jouw noden matchen we je met de geknipte sportwerker die verschillende rollen kan innemen ifv jouw sportbeleid.

Benieuwd wat “Allround Sportexpertise” voor jou kan betekenen?

Allround Sportexpertise