Vaste lesgever Jarno aan het woord…

Letselpreventie bij Bayer

In de zomer van 2017 kreeg ik de vraag om een presentatie te maken over letselpreventie bij ‘Bayer’. Ik zag dit meteen zitten en vond het een superidee om mensen in bedrijven te overtuigen om meer te bewegen en meer op hun houding te laten letten tijdens het werk.

Na uren opzoekwerk en puzzelen was de presentatie af. 20 september, de dag van de presentatie. Ik had vooraf wel wat stress, het was dan ook de eerste keer dat ik voor een groep van 200 mensen zou staan. Tot mijn verbazing had ik de groep na enkele minuten meteen mee, iedereen deed vlot de oefeningen en was helemaal mee met het verhaal, een geslaagde presentatie! Op het einde van de presentatie konden geïnteresseerden zich eveneens inschrijven voor sessies rugschool, die op het bedrijf georganiseerd zouden worden.

Rugscholing helpt bij voorkomen van rugklachten of rugletsels

Het belang en de inhoud van rugscholing

Enkele maanden later, in maart 2018, begonnen de eerste sessies rugschool: 4 sessies van 30 minuten, 2x per week.
We starten steeds met een aantal mobiliserende oefeningen om los te werken en op te warmen. Daarna zijn er kracht- en stabilisatieoefeningen om het lichaam te versterken. We focussen hierbij vooral op de buik-, onderrug-, been- en bilspieren. Die spieren werken heel vaak samen om het lichaam te stabiliseren en om schokken op te vangen. Hoe beter die spieren werken, hoe minder rugklachten je uiteindelijk zal hebben. Natuurlijk is het ook belangrijk om op de houding te letten, dit geef ik altijd mee bij oefeningen: als je steeds met een bolle rug beweegt ga je uiteindelijk toch eindigen met een lumbago of een hernia.
Af en toe krijg ik van deelnemers te horen dat sinds ze sinds ze naar de rugschool komen hun rugklachten al veel verbeterd zijn. Dat is fantastisch om te horen, want dan weet ik dat ik iemand heb kunnen helpen!

In juni werd de rugschool bij Bayer geëvalueerd. Intussen werd de afdeling van Bayer in de zomer overgenomen door BASF, ook zij besloten om in september verder te gaan met de sessies. Vanaf nu met een rustige sessie van 12u – 12u30 en een actievere sessie van 12u30 – 13u voor de mensen die ook wat extra pit in de sessies willen. Bij de eerste sessie voert iedereen de oefeningen uit op ieders eigen niveau en blijft de focus op het verstevigen van de ‘core’-spieren (core stability). In de tweede sessie doen we dit ook, maar zit dan zit er een extra stukje interval in.

Sinds september is er een vrij grote groep van mensen die bijna wekelijks komen en het doet me deugd om te zien dat ze graag blijven terugkomen, het nut inzien van de rugschool en ze zelfs mensen extra proberen mee te brengen of te overtuigen om ook te komen.

Ook in 2019 doen we verder met de rugschool sessies, met andere oefeningen om de spieren weer op een andere manier te triggeren!

Ook in jouw organisatie inzetten op een duurzaam beweegbeleid?

Wens je meer info?

“Mensen stimuleren om op een gezonde manier meer te bewegen, daar haal ik energie uit!”

Jarno Wagemans