Een dubbelinterview met Jo, de voorzitter en Tess, coördinator/trainer bij klimclub Hungaria uit Leuven.

In 2016 moet Klimzaal Hungaria zijn deuren sluiten om plaats te maken voor appartementen. Deze beslissing komt zwaar aan bij de uitbaters en de klimmers uit Leuven en omstreken. Na veel overleg en de steun van vele klimmers en participanten wordt een nieuwe klimzaal opgericht. Klimclub Hungaria behoudt haar naam en verhuist naar de nieuwe klimzaal ‘De Stordeur’.

De focus van de club ligt op sportklimmen met jeugdtrainingen, volwassenentrainingen, KVB-opleidingen en events. Wekelijks voorziet Hungaria trainingen voor verschillende leeftijdsgroepen en volwassenen van alle niveaus. De trainingen worden afgewisseld met talrijke events voor alle leeftijden met boulderen, toprope, lead en vooral veel fun op het menu.

“Sinds ik officieel tewerkgesteld ben via Sportwerk, heb ik echt van mijn passie mijn beroep kunnen maken.”

Professionaliseer je sportclub

Jo: “Sinds de opening van deze nieuwe klimzaal in Leuven, zijn wij gegroeid van 350 naar 870 leden. En dat is voor een groot deel te danken aan het aannemen van twee hoog gediplomeerde coaches, wat mogelijk gemaakt is door Sportwerk Vlaanderen.”

Tess: “Ik ben zelf een gepassioneerde klimster en klim nu een tiental jaar. Zelf geef ik training aan volwassenen en coördineer ik de lesgevers. Ik begon als vrijwilliger en na mijn doctoraat in de Biologie maakte ik een carrière-switch, naar klimcoaching. Sinds ik officieel tewerkgesteld ben via Sportwerk, heb ik echt van mijn passie mijn beroep kunnen maken. Ik coördineer een heel team van vrijwilligers die ook lessen geven. Ik organiseer zowel opleidingsdagen, als stages in het buitenland, zodat we de kwaliteit van de lessen hoog kunnen houden. Natuurlijk komt er ook wat administratie bij kijken. De functie als coördinator is zeker een heel grote meerwaarde in de professionalisering van de klimclub. Ik zorg voor lesvoorbereidingen waardoor enerzijds de lessen uniform en kwaliteitsvol verlopen en anderzijds de workload van de vrijwilligers vermindert. Zij kunnen zich focussen op wat ze echt leuk vinden, het lesgeven. Zo blijven ze gemotiveerd en kunnen we ze langer bij ons houden.”

Jo: “De meerwaarde van een coördinator in een steeds groeiende club, met steeds meer activiteiten, trainingen en opleidingen is, dat er iemand is die een overzicht kan bewaren over de gang van zaken. Over de leerlijn die er inzit en zo veel energie en tijd van vrijwilligers kan overnemen. Doordat we Tess officieel tewerkstellen, kunnen we haar expertise, kennis en tijd optimaal benutten. Wat ten goede komt voor de club, vrijwilligers en haar leden.”

“De lesvoorbereidingen zorgen voor uniformiteit en vermindert de workload voor de vrijwilligers. Zo kunnen zij zich focussen op wat ze leuk vinden en kunnen we ze langer bij ons houden.”

Tess: ”Door officieel tewerkgesteld te zijn bij Sportwerk, heb ik de mogelijkheid om mezelf continu bij te scholen, bijscholingen die door hen ook voor een groot stuk betaald worden. Verder kan ik aan pensioensparen doen en  daarnaast heb ik gewoon stabiliteit rond inkomen. Dat zijn toch wel een heel aantal voordelen. In de sportsector werken is voor mij een perfecte job. Het is een combinatie van sociaal contact, mensen hun grenzen doen verleggen, zelf ook veel bewegen en lesgeven is echt helemaal mijn ding.”

Jo: “Wij zijn in contact gekomen met Sportwerk via één van onze coaches zelf, doorheen de zoektocht naar de beste formule van vergoeding en tewerkstelling. Ze deed het voorstel om in dienst te gaan bij Sportwerk en via die weg bij ons op een goede manier tewerkgesteld te worden. Sportwerk maakt het voor ons mogelijk om een hoogopgeleide kwalitatieve coach in dienst te nemen door de administratieve lasten ervan te vereenvoudigen en een deel van het hogere loon op zich te nemen.

“Sportwerk maakt het voor ons mogelijk om een hoogopgeleide kwalitatieve coach in dienst te nemen door de administratieve lasten ervan te vereenvoudigen en een deel van het hogere loon op zich te nemen.”

Benieuwd wat Sportwerk voor jouw club kan betekenen?

Meer informatie over sportclubondersteuning?