Wat kunnen sportwereld en topsporters voor elkaar betekenen, meer nog hoe kunnen ze elkaar versterken?

(de aftermovie: https://bit.ly/31nIFGo)

2019 was het jaar van te durven springen en in te zetten om onze rol als connector. Samen met Kortrijk Xpo en SportsDc organiseerden we op 18 oktober WILL SPORTS HR, een HR-festival met een sportinjectie in kader van het WILL Sports festival.  

“Metaforen uit de (top)sport, je hoort ze vaak om situaties binnen een onderneming te omschrijven. Meestal gaat het dan over een manager die de rol van een coach op zich neemt. Sport leert ons immers hoe je een team tot succesvolle resultaten kan leiden. Maar uit de sportwereld valt nog heel wat meer te leren.” Sarah De Groof, senior consultant bij Acerta en panellid tijdens Will Sports HR. 

Beide invalshoeken

In eerste instantie wordt gekeken naar wat sport voor HR kan betekenen. Het gekende verhaal van sporten op het werk. Hoever moet een werkgever gaan als het aankomt op beweegbeleid? Wat is nu de (S)ROI? Wat zijn de verwachtingen van werknemers, nu en in de toekomst? Maar ook: Hoe kan een sportieve HR-benadering bijdragen aan het wervingsgegeven, het retentiebeleid, kortom de employer branding. Wat kunnen we leren van teams uit de topsport? En zie jij de gelijkenis tussen medewerkers en atleten?

De rollen worden ook omgedraaid: Hoe kunnen we ervoor zorgen dat mensen werkzaam in de sport een kwalitatievere job hebben? Hoe kunnen we HR in de sport professionaliseren/verbeteren? Hoe kunnen we het traditioneel werkpatroon heruitvinden? Waarom stijgt het aantal freelancers? En ooit al nagedacht over een ‘crossjob’?

Kortom: Wat kunnen sportwereld en topsporters voor elkaar betekenen, meer nog hoe kunnen ze elkaar versterken?

Topsprekers uit sport- en HR-wereld

Bekende sportfiguren die vanuit de sport de vertaling maken naar de bedrijfswereld, maar ook mensen die thuis zijn in HR deelden hun kennis en inzichten.

  • Sven Nys – “de Kannibaal van Baal” is een van de beste veldrijders die ooit bestaan heeft. Hij vertelt je welke skills je nodig hebt voor een glansrijke carrière. Hoe kan je iets negatief omzetten in iets positief? Hoe kan sport mensen verbinden met elkaar? “Mensen willen een boeiend leven, mensen willen een gemakkelijk leven. Een gemakkelijk leven is nooit boeiend.”
  • Jan De Schepper (entrepreneur/strategisch denker/topmanager/jeugdcoach KV Mechelen/schrijver boek “Kopmannen”) – Hoe kan je werknemers meer motiveren door het gebruik van zogenaamde amplifiers en hoe kan je leiderschap in de hoofden van de mensen krijgen. Hij gaat dieper in op een aantal skills uit de topsport die bedrijfsleiders kunnen leren om zichzelf, hun werknemers en dus ook hun bedrijf performanter te maken.
  • Anneleen De Lille (psychotherapeut/mental coach) – Better Minds @work

Activeer het volledige mentaal kapitaal van je organisatie! Anneleen gaat dieper in op het belang van intrinsieke motivatie, bewustzijn en focus.

  • Ann Wauters (Kapitein van Belgium Cats, de nationale vrouwenploeg basketbal/co-founder van Smart Mind) – Smart Mind, Attitude raise talent. Een sportpsychologisch model en online applicatie die ontwikkeld werd om de mentale ontwikkeling en begeleiding te faciliteren.

Ann heeft het over attitudes en competenties in de sport en op de werkvloer.  Hoe bouw je in korte tijd een team dat betrokken is, waar er vertrouwen is en waar men kan omgegaan met concurrentie? Hoe kan je elkaar verantwoordelijk houden met als doel resultaten te halen en titels in de wacht te slepen? En dat in een uiterst competitieve wereld vol ego’s, waar je het gezamenlijke doel heel gemakkelijk uit het oog kan verliezen.

Na de keynotes volgde een krachtig panelgesprek met Davy Callewaert (algemeen directeur  Sportwerk), Sarah De Groof (senior consult Acerta), Cédric Velghe (psycholoog & zaakvoerder VIGOR unit), Charlotte D’halewin (ondernemer, inspirator en schrijver, HaRVest HR) en Isabelle Bosmans (afdelingshoofd Welzijn Colruyt). Zij bespraken topics als: werkt ons traditioneel werkpatroon nog wel, evidence based management, strijd tegen de arbeidstijd, gelukkige werkplek, aantrekkelijke werkgever en sport op het werk. 

Terugblik

Een HR festival organiseren?! Een sprong in het onbekende!

Een idee die we even moesten laten rijpen, maar het feit dat we de kans kregen om het voorprogramma zijn van WILL Sports waarbij we onze expertises HR en sport mochten verenigen en delen met anderen waren de perfecte motivatoren!  Op korte tijd een mooi programma met inspirerende sprekers samenstellen was een uitdaging, maar al zeggen we het zelf: we zijn tevreden van het resultaat. Met heel wat enthousiaste aanwezigen was onze eerste WILL SPORTS HR een succes!

WILL SPORTS HR