Wat als het ledenaantal plots stijgt? Hoe gaan we dit aanpakken met onze trainers?

Stel…

je bent een sportclub. Je ledenaantal boomt omdat je sport nu eenmaal hip is en hip zijn helemaal in de mode is.

je krijgt een overvloed aan jong geweld binnen. Eén voor één gestimuleerd door ouders die, je raadt het al, hip willen zijn. Jong geweld dat vol zit van ambitie en energie omdat het nu eenmaal jong geweld is.

… je werkt tot dan toe met mensen die vrijwillig hun vrije tijd opofferen. Ze helpen mee met de trainingen.  Ze organiseren tornooitjes en begeleiden binnen- en buitenlandse wedstrijden. Deze trainers en begeleiders zijn zeer gemotiveerd maar beginnen echt met veel te weinig te zijn om de groeiende bende enthousiastelingen (M/V, jong/oud) te begeleiden.

En nu?

Niet elke sportclub kan rekenen op een aanval van koopwoede van Marc Coucke. De meeste clubs in België moeten extra uitgaven opvangen door het organiseren van eetfestijnen en worstenkaartingen. Hoe kan een club in volle groei zich permitteren om zijn werking te professionaliseren? Hoe kunnen de juiste sportbegeleiders op de juiste manier beloond worden voor hun engagement? En hoe kunnen ze nieuwe enthousiastelingen aantrekken? Een Bongobon met kerst en een zakje paaseitjes is niet meer voldoende als een trainer zich wekelijks verschillende momenten vrijhoudt, zich bijschoolt en met hart en ziel voor zijn/haar sport gaat!

Zelf op zoek gaan?

’t Bestuur of de oudervereniging kan natuurlijk op zoek gaan naar manieren om dit probleem op te lossen. Wellicht kunnen er wat creatieve oplossingen (we zijn tenslotte Belgen) uit de bus komen, ongetwijfeld wordt het uitgebreide netwerk aangesproken. Waarschijnlijk groeit intussen het besef dat het envelopje wel wat meer risico’s begint in te houden nu de club zo groot aan het worden is en de envelopjes wel groot in aantal worden. Intussen wordt ook duidelijk dat het reguliere vrijwilligerswerk geen oplossing is want te beperkt en eigenlijk niet van toepassing op echte tewerkstelling, zelfs al is dat als bijberoep(je).

Een duurzame clubwerking is van goudwaarde

Wil je meer te weten komen?

Sportwerk to the rescue!

Tewerkstelling is geen simpel ding, tewerkstelling in de sport is dat zeker niet. Bovendien is arbeidsrecht voortdurend onderhevig aan wijzigingen, aanpassingen en compleet nieuwe wetten. Toch zijn er vaak oplossingen te vinden die het leven van een clubbestuurder vereenvoudigen.

Afhankelijk van de situatie van de sportclub, van de wensen van die club en van de financiële mogelijkheden kunnen verschillende scenario’s worden uitgedacht. Soms zal dit gaan over een meerjarenplan, soms is een oplossing binnen handbereik.

Bij Sportwerk hebben we in de meer dan 30 jaar dat we gespecialiseerd zijn in tewerkstelling in de sport een expertise opgebouwd die met niets te vergelijken is. De actualiteit wordt van zo dichtbij opgevolgd dat de wetgevende macht zich bijna gestalkt voelt. Het verzamelen van de nodige kennis en het nadenken over een oplossing kan je dus met gerust gemoed aan ons overlaten!

Sportwerk en sportclubs hand in hand

Professionele medewerkers: goed voor leden én sportclub!

Liliane RoegiesLiliane Roegies

Met meer dan 31 jaar ervaring beschikt Sportwerk over heel wat kennis en know how in het domein van sport en tewerkstelling.

We stellen deze kennis graag ter beschikking!

Liliane Roegies