We missen het allemaal, de maandelijkse apero met collega’s, onder de middag samen gaan wandelen, een wekelijkse sportsessie, ‘bring your lunch at work’ op vrijdag om samen nieuwe dingen te ontdekken. Welke traditie je ook hebt op het werk, we missen gewoon onze collega’s en het samen zijn. Corona suckt, maar helaas is het einde nog niet helemaal in zicht. Dus hoe kunnen we toch verbondenheid creëren in tijden van telewerk?

Koen - digitale boksles

Sport als onderdeel van het gezondheidsbeleid

Bij de provincie West-Vlaanderen proberen ze o.a. te verbinden d.m.v. beweging. Want naast het fysieke is ook het sociale aspect van sport een grote meerwaarde. Wekelijks worden verschillende sportsessies georganiseerd onder begeleiding van een gediplomeerde sportwerker. Om het gezondheidsbeleid, met focus op bewegen, uit te rollen werd in 2019 Thomas ingeschakeld. Twee dagen in de week maakt de provincie gebruik van zijn expertise om het beleid uit te werken.

“Kort voor ‘lockdown 2’ zat ik samen met de verantwoordelijken van de provincie. Er was duidelijk een lagere aantal deelnemers in de sportlessen. Dit had minder te maken met de schrik van corona, maar eerder met het verplicht telewerken.” Om hier zekerheid over te hebben, werd een korte bevraging gedaan bij de sportverantwoordelijken en deelnemers van elke activiteit. Daaruit konden ze besluiten dat hun gevoel terecht was. “In normale tijden is de verplaatsing van kantoor naar de locatie van sporten 5 minuten. Bij telewerk zijn de verplaatsingen van woonst naar sportlocatie voor velen een stuk verder.”

Telewerk de nieuwe norm

Om de werknemers maximaal te blijven betrekken en in beweging te houden besloten ze om online lessen aan te bieden, parallel met het liveaanbod. “Telewerk had er ook al voor gezorgd dat we op één locatie in Roeselare al geschakeld waren naar online lessen”. De mix werd supergoed onthaald en mondde, door het verplichte telewerk, uit in een volledig online aanbod.

De online lessen geven je telkens weer de moed om er in te vliegen. Anders wordt het al snel eens uitgesteld en leidt het, jammer genoeg, regelmatig tot afstel. – Katrien

Elke donderdag wordt er om 14u een online sportles voorzien. “Het vaste tijdstip maakt het mogelijk voor de medewerkers om hun agenda hierrond te plannen. Kunnen ze om eender welke reden toch niet live deelnemen, kunnen ze achteraf nog sporten doordat de les telkens wordt opgenomen.”

Ook over de periode na corona hebben ze al nagedacht. “In het nieuwe normaal zal telewerk ook de norm blijven. Van zodra de versoepelingen het ons toelaten zullen we zeker weer overschakelen naar lessen op locatie. De mix met online lessen zullen we behouden, om zo ook de telewerkers te kunnen blijven betrekken.”

Meer weten over ons digitaal aanbod?